TDC bekræfter: Vi har tændt for LTE ved 800 MHz

Af Torben - Onsdag d.1 Maj 2013 - Kl.15:39

LTE også kendt som 4G kan forstyrre dit TV signal men husk du altid kan bestille et gratis antennetjek hos ADTV.

De første master, der skal dække de tyndtbefolkede områder med mobilt bredbånd, er nu blevet tændt. Dermed er der risiko for forstyrrelser på tv-skærmen.
Af Jakob Møllerhøj,  11. apr 2013 kl. 12.05 

TDC er begyndt at dække Danmark med mobilt 4G-bredbånd, også kaldet LTE, i frekvensområdet 800 MHz. Det oplyser virksomheden, efter Ingeniøren kunne fortælle, at en kunde hos kabel-tv-leverandøren Stofa i Hirtshals havde oplevet problemer med tv-billedet. Stofa fattede mistanke til en nærliggende LTE-mast, som sender omkring 800 MHz, og nu viser det sig, at den er god nok.

»Vi kan bekræfte, at vi har åbnet for 4G-signalet i 800 MHz to steder i Hirtshals. Vi tog de to master i brug i anden halvdel af februar, og vi har i samme periode også taget nettet i brug andre steder i landet,« oplyser kommunikationsrådgiver i TDC Povl Damstedt Rasmussen i en mail til Ingeniøren.

Han kan ikke oplyse nærmere om, hvor mange steder i landet TDC har tændt for LTE ved 800 MHz.

»Vi er fortsat ved at lave nogle finjusteringer i nettet, men vi har valgt at åbne det til fordel for vores kunder med mobilt bredbånd,« skriver han og fortsætter:

»Sagen fra Hirtshals er i øvrigt den eneste af sin art, som vi har hørt om.«
Det er meningen, at frekvensområdet omkring 800 MHz skal bruges til at dække de tyndtbefolkede områder ind med relativt hurtig mobil internetforbindelse. I forbindelse med retten til at anvende frekvensområdet har TDC forpligtet sig til at dække i alt 207 postnumre med LTE ved 800 MHz inden udgangen af 2015.

Frekvensområdet har tidligere været anvendt til at sende tv-signaler gennem luften og bliver stadig anvendt til det, hvad kabel-tv angår. Blandt andet derfor kan det i visse tilfælde give forstyrrelser af tv-billedet eller sort skærm, hvis man bor tæt på en 800 MHz-mast, som Ingeniøren tidligere har fortalt.

TT-Netværket, et samarbejde mellem teleoperatørerne Telenor og Telia, har også købt licens til at anvende frekvensområdet ved 800 MHz til LTE.

Telias kommunikationschef, Mette Honoré, oplyser, at masterne i TT-Netværket endnu ikke skulle være i drift omkring 800 MHz.